Menjelajahi Dunia Wain di The Wine Cartel

Di Kolej SEGi Sarawak, konsep pembelajaran melampaui batasan bilik darjah tradisional, terutamanya bagi pelajar-pelajar seni kulinari. Ini adalah pengiktirafan bahawa pendidikan sejati melibatkan lebih daripada buku teks dan kuliah. Sebaliknya, ia merambah ke dalam dunia rasa, bau, penglihatan, bunyi, dan sentuhan, membolehkan pelajar-pelajar mengalami dan memahami subjek mereka dengan sebenar-benarnya. Lawatan lapangan baru-baru ini ke The Wine Cartel di Kuching adalah contoh cemerlang bagaimana pendekatan pendidikan Kolej SEGi Sarawak membentuk pelajar-pelajar menjadi profesional yang berpengetahuan luas.

Ekspedisi luar biasa ke The Wine Cartel ini bukanlah pergi biasa-biasa, tetapi usaha yang disengajakan untuk meresapi diri dalam dunia memikat wain. Lima belas pelajar seni kulinari yang bersemangat dan tiga pelajar pengurusan pelancongan yang berdedikasi memulakan pengembaraan pencerahan ini. Ia adalah pelayaran ke dalam alam semesta yang menarik tentang wain, peluang untuk melampaui batasan pendidikan tradisional.

Pengalaman ini berbeza daripada kuliah typikal di papan kapur. Sebaliknya, kami dikelilingi oleh aroma wain yang telah menua dengan baik, melihat pelbagai jenis wain tersusun rapi di seluruh tempat, merasai sentuhan pinggan gelas yang halus, dan, tentu saja, menemui seni lembut menggabungkan wain dengan makanan, satu kemahiran yang boleh mengubah makanan biasa menjadi mahakarya kuliner. Pengalaman serba deria ini meningkatkan pemahaman kami tentang wain dan dunia rumit yang mengelilinginya. Selain itu, fokus kami semasa lawatan ini bukanlah hanya sekadar menggaru permukaan tetapi untuk merosot ke dalam kedalaman pengetahuan dalam bidang ini.

Pengalaman ini meninggalkan kesan mendalam di hati dan minda kami. Kami sekarang memahami bahawa wain bukan sekadar minuman; ia adalah sebahagian penting dunia kulinari. Ia mempunyai kuasa untuk meningkatkan pengalaman makan dari yang biasa kepada yang luar biasa. Dengan pemahaman baru ini, kami lebih bersedia untuk cemerlang dalam industri seni kulinari dan pelancongan.

Apa yang membezakan lawatan pendidikan ini adalah bagaimana ia disatukan secara lancar ke dalam kurikulum kami. Daripada berasa seperti aktiviti kokurikulum, ia adalah sebahagian penting pendidikan kami. Ia menambah dimensi dunia nyata kepada pengajian kami, menjadikan aspek teori menjadi hidup. Pendedahan praktikal ini sangat berharga, memberikan kami pendidikan menyeluruh di luar buku teks dan kuliah.

Tentang Penulis:

MOHAMMAD IMMARUL SAPIEE

Pengajar, Sekolah Pengurusan Hospitaliti & Pelancongan, Kolej SEGi Sarawak

Mohammad Immarul bin Sapiee, seorang pakar kulinari berpengalaman dengan satu dekad pengalaman dalam hotel dan restoran, kini berkongsi pengetahuan luasnya di Kolej SEGi Sarawak. Bermula sebagai tukang masak terampil dan pengurus dapur, perjalanan Immarul dalam dunia kulinari yang sentiasa berkembang membawanya ke kerjaya dalam pendidikan, didorong oleh semangat yang tidak berbelah bagi seni memasak. Di Kolej SEGi Sarawak, beliau mengajar dengan penuh semangat membimbing pelajar-pelajar dengan kebijaksanaan kulinari, menekankan penguasaan seni memasak dan pemahaman budaya tentang makanan. Di luar bilik darjah, Immarul aktif mengambil bahagian dalam acara-acara kulinari, sentiasa mengikuti trend-trend baru untuk membimbing generasi seterusnya chef-chef dan hotelier yang luar biasa. Kesungguhannya dalam mengajar dan latar belakang kulinari yang kaya menjadikannya aset yang tidak ternilai di Kolej SEGi Sarawak, di mana misinya adalah memberdayakan pelajar-pelajar untuk memulakan kerjaya yang berjaya dalam dunia hospitaliti yang dinamik.