Program ini akan membantu anda mengembangkan kemahiran dan pemahaman konsep utama dalam operasi restoran. Ia akan merangkumi pengetahuan prosedur yang diperlukan untuk senario kehidupan sebenar dan kecekapan yang betul untuk menyokong kecemerlangan pelaksanaan dalam operasi restoran.
Dapatkan maklumat lanjut dengan memuat turun risalah atau memohon di bawah!
3 kredit dalam SPM / O-Levels
Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dengan sekurang-kurangnya 5B
Sijil lulus dalam bidang berkaitan dari mana-mana IPT yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia
Mana-mana kelayakan yang setaraf dengannya yang diluluskan oleh Kerajaan Malaysia
Semester 1
Pengenalan Kepada Industri Hospitaliti dan Pelancongan
Latihan Bahasa Umum
Perakaunan Kewangan
Pengeluaran Makanan
Prinsip Pengurusan
Pemakanan Makanan, Kebersihan dan Sanitasi
Semester 2
Pembelian, Kos dan Kawalan
Pengurusan Makanan dan Minuman
Operasi dan Perkhidmatan Restoran
Pengajian Malaysia 2 (untuk pelajar tempatan sahaja)
Bahasa Melayu Komunikasi 1 (untuk pelajar antarabangsa sahaja)
Semester 3
Bahasa Perancis pengenalan
Pengajian Islam / Moral
Bahasa Inggeris Akademik
Semester 4
Prinsip Pemasaran
Kemahiran Membuat Keputusan / Bahasa Kebangsaan A (untuk pelajar tempatan tanpa kepujian dalam SPM)
Pengurusan Kualiti Perkhidmatan
Undang-undang Hospitaliti, Pelancongan dan Makanan
Pengurusan Kokurikulum
Keusahawanan
Semester 5
Operasi Asas Restoran
Semester 6
Perkhidmatan Pelanggan Restoran
Pengendalian dan Penyimpanan Makanan
Semester 7
Operasi Dapur
Kepimpinan Restoran dan Kemahiran Kerja Berpasukan
Pelajar dengan kelayakan Diploma Pengurusan Restoran akan dapat bekerja dengan QSR Brands (KFC, Pizza Hut, Life dan Ayamas) sebagai pelatih pengurusan.
No Pendaftaran MQA (PA/A) : MQA/PA 11246
Kod KPM : N/811/4/0386
Tempoh Sahlaku KPM : 20.03.19 – 19.03.24
Mod Sepenuh Masa | Pengambilan 14/1/2025 20/5/2025 9/9/2025 |
Tarikh Orientasi 13/1/2025 19/5/2025 8/9/2025 |
Mod Hujung Minggu | Pengambilan 18/1/2025 24/5/2025 13/9/2025 |
Tarikh Orientasi 18/1/2025 24/5/2025 13/9/2025 |