Diploma Seni Kulinari

ID Kursus
(R2/1013/4/0041) (10/26) (MQA/FA0965)
Kampus
Kolej SEGi Sarawak
Peringkat Pengajian
Diploma

Adakah anda mempunyai minat yang kuat untuk memasak dan bercita-cita menjadi tukang masak di hotel tempatan dan antarabangsa? Anda harus mempertimbangkan Diploma dalam Seni Kulinari kerana ia menyediakan pendidikan asas dalam kemahiran masakan.

Diploma Seni Kulinari kami menyediakan latar belakang masakan yang mencukupi yang diperlukan untuk memasuki industri perkhidmatan makanan pada jawatan peringkat permulaan hingga pertengahan dan untuk maju ke pelbagai jawatan berkaitan. Kami telah mereka modul program ini dengan cara anda mempunyai latihan praktikal dan teori dalam semua bidang pengeluaran makanan.

Anda akan menguasai kaedah memasak Asia dan Eropah, prinsip reka bentuk dalam pengeluaran makanan, perancangan pemakanan serta kemahiran pengurusan dan kepimpinan menjelang akhir program.

Dapatkan maklumat lanjut dengan memuat turun risalah atau memohon di bawah!

Syarat kemasukan

SPM / O-Level atau setaraf dengan 3 kredit
UEC dengan 3 kredit
SKM Tahap 3
Sijil atau setaraf
MQA-APEL T4

Struktur program dan modul

Tahun 1

Latihan Bahasa Umum
Pengenalan kepada Industri Pelancongan Hospitaliti
Pemakanan Makanan, Kebersihan dan Sanitasi
Bahasa Melayu Komunikasi 1 (Pelajar antarabangsa)
Pengajian Malaysia 2 (Pelajar tempatan)
Pembakar dan Patisseri
Masakan Asas 1
Perancangan dan Pembangunan Menu
Bahasa Inggeris Akademik
Minda Pertumbuhan / Bahasa Kebangsaan A*
Masakan Asas 2
Pengurusan Kualiti Perkhidmatan
Pembelian, Kos dan Kawalan
Keusahawanan
Elektif (Pilih salah satu daripada yang berikut):
– Pengurusan Wain
– Pengeluaran Cetakan

Tahun 2

Bahasa Perancis pengenalan
Teknik Memasak Kulinari
Elektif (Pilih salah satu daripada yang berikut):
– Makanan & Budayanya
– Kreativiti Pengiklanan
Asas Reka Bentuk Grafik
Tema & Konsep Makanan dan Minuman
Seni Kulinari dan Reka Bentuk
Masakan Antarabangsa dan Asia
Undang-undang Hospitaliti dan Pelancongan
Pengurusan Sumber Manusia
Pengurusan Kokurikulum
Revolusi Perindustrian 4.0 di Malaysia
Projek Masakan

Tahun 3

Internship

Bantuan Kewangan / Pembiayaan

PTPTN
KWSP
HRDF
Ansuran Bulanan SEGi
Bayaran Permulaan yang Rendah

Peluang kerjaya

Sebagai graduan seni kulinari, anda boleh bermula dari jawatan peringkat permulaan hingga pertengahan di restoran, hotel, katering, kedai roti atau pun menubuhkan perniagaan anda sendiri.

Maklumat mengenai akreditasi

Tarikh Pengambilan & Orientasi

Mod Sepenuh Masa Pengambilan
14/1/2025
20/5/2025
9/9/2025
Tarikh Orientasi
13/1/2025
19/5/2025
8/9/2025
Mod Hujung Minggu Pengambilan
18/1/2025
24/5/2025
13/9/2025
Tarikh Orientasi
18/1/2025
24/5/2025
13/9/2025