Diploma Seni Kulinari

ID Kursus
(R2/811/4/0101)(08/27)(TVET/QF1969)
Kampus
Kolej SEGi Kota Damansara
Peringkat Pengajian
Diploma

Adakah anda mempunyai minat yang kuat untuk memasak dan bercita-cita menjadi tukang masak di hotel tempatan dan antarabangsa? Anda harus mempertimbangkan Diploma dalam Seni Kulinari kerana ia menyediakan pendidikan asas dalam kemahiran masakan.

Diploma Seni Kulinari kami menyediakan latar belakang masakan yang mencukupi yang diperlukan untuk memasuki industri perkhidmatan makanan pada jawatan peringkat permulaan hingga pertengahan dan untuk maju ke pelbagai jawatan berkaitan. Kami telah mereka modul program ini dengan cara anda mempunyai latihan praktikal dan teori dalam semua bidang pengeluaran makanan.

Anda akan menguasai kaedah memasak Asia dan Eropah, prinsip reka bentuk dalam pengeluaran makanan, perancangan pemakanan serta kemahiran pengurusan dan kepimpinan menjelang akhir program.

Dapatkan maklumat lanjut dengan memuat turun risalah atau memohon di bawah!

Syarat kemasukan

3 kredit dalam SPM / O-Levels
Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) dengan sekurang-kurangnya 5B
Sijil lulus dalam bidang berkaitan dari mana-mana IPT yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia
Mana-mana kelayakan yang setaraf dengannya yang diluluskan oleh Kerajaan Malaysia

Struktur program dan modul

Tahun 1

Perkembangan Kemahiran Masakan 1
Keselamatan dan Sanitasi Makanan
Pengenalan Gastronomi
Latihan Bahasa Umum
Matematik Masakan
Perkembangan Kemahiran Masakan 2
Pengetahuan Komoditi
Bahasa Perancis pengenalan
Garde Manger
Prinsip Pengurusan

Tahun 2

Masakan Eropah
Jamuan dan Katering
Coklat dan Konfeksi
Pengurusan Restoran
Wain dan Makanan
Masakan Asia
Pemasaran & Promosi Makanan
Komunikasi Rakyat
Pengurusan Sumber Manusia
Pembelian Makanan, Kos dan Penjualan
Pembakaran dan Pastri Termaju
Memasak Restoran Lanjutan

Tahun 3

Internship

Matapelajaran Umum (MPU)

Pengajian Malaysia/ Bahasa Melayu Komunikasi 2
Kemahiran Persembahan
Pengajian Islam/Pengajian Moral
Pengurusan Ko-Kurikulum

Peluang kerjaya

Sebagai graduan seni kulinari, anda boleh bermula dari jawatan peringkat permulaan hingga pertengahan di restoran, hotel, katering, kedai roti atau pun menubuhkan perniagaan anda sendiri.

Maklumat mengenai Akreditasi

No Pendaftaran MQA (PA/A) : MQA/FA 1969
Kod KPM : R/811/4/0101
Tempoh Sahlaku KPM : 21.08.17-02.08.22
Muat turun Sijil MQA

Tarikh Pengambilan & Orientasi

Mod Sepenuh Masa Pengambilan
14/1/2025
20/5/2025
9/9/2025
Tarikh Orientasi
13/1/2025
19/5/2025
8/9/2025
Mod Hujung Minggu Pengambilan
18/1/2025
24/5/2025
13/9/2025
Tarikh Orientasi
18/1/2025
24/5/2025
13/9/2025